Budajenőről röviden

Budajenőről röviden

Buda agglomerációjában, a városközponttól mindössze 22 km-re, Budakeszitől pedig csak 10 kilométerre fekszik Budajenő települése oxigéndús, zöld környezetben.

Buda agglomerációjában, a városközponttól mindössze 22 km-re, Budakeszitől pedig csak 10 kilométerre fekszik Budajenő települése oxigéndús, zöld környezetben. A főváros közelsége a Budai-hegység túloldalán fekvő, már a 12. század óta létező községben sajátos atmoszférát teremt, melyben a modern kor előnyei és a hagyományos, nyugodtabb életmód értékei vegyülnek egymással mindkét világból, a legjobb tulajdonságokat egyesítve.

Nyugati, illetve észak-nyugati irányból a Zsámbéki medence, északon és észak-keleten pedig a Budai-hegység von falat a főváros és Budajenő közé. A hegyek ölelése és a dombtetőkön gyakrabban előforduló légcsere különleges szélcsatornát hoz létre, amely a település levegőjének minőségét kimagaslóvá teszi a térségben, emellett pedig a magaslatok erdős felületei elősegítik a hőmérséklet egyenletességét.

Szűk kétezres lakosságánál fogva Budajenő a déli nyugati irányba nyitott Zsámbéki-medence igazi kis ékszeres doboza, amelyen olyan hasonló kvalitásokkal megáldott falvakkal osztozik, mint Zsámbék, Tök, Perbál, Telki vagy éppen Nagykovácsi.

Budapest a legegyszerűbben előbb Budakeszin át közelíthető meg, majd Buda, Budaörs, valamint az M1-es autópálya irányából, de a 789-es vagy a 795-ös busz is a Budapest-Perbál-Zsámbék útvonalon közlekedik, illetve a kicsivel hosszabb Zsámbék-Budajenő-Páty-Biatorbágy-Budapest távon is elérhető a főváros a 778-as járattal.